Φορητό Βlack-light

(Ηλικίες: Δ’ Δημοτικού – Γυμνάσιο)

Στη δραστηριότητα αυτή θα δούμε πως κάτι γίνεται πιο φωτεινό τη μέρα ή και τη νύχτα. Συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για το φως, αλλά θα ασχοληθούμε κυρίως με το υπεριώδες φως ή αλλιώς, black light.

Κατασκευή

Για αρχή, θα χρειαστούμε μια λάμπα ή έναν φακό που να εκπέμπει υπεριώδες φως. Μιας και δεν συνηθίζεται να έχουμε τέτοιο φακό στο σπίτι μας, ας προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε έναν, παρακολουθώντας τα παρακάτω βίντεο:

Για κινητό τηλέφωνο

Για απλό φακό

Δοκιμή

Στο τέλος θα πρέπει να έχεις κάτι παρόμοιο με την εικόνα.

Κλείσε τα φώτα για να έχει σκοτάδι στο δωμάτιο και με τον “blacklight φακό” σου ψάξε αντικείμενα που «φωσφορίζουν» ή τα σχέδια και τις λέξεις που δημιούργησες με το highlighter μαρκαδόρο σου.

 Λίγα λόγια για το blacklight φακό σου

Το φως χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Αυτές είναι το υπέρυθρο, το ορατό και το υπεριώδες φως. Γύρω μας υπάρχουν και τα τρία είδη φωτός. Στην παρακάτω εικόνα μπορείς να δεις που τοποθετείται το καθένα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Το υπέρυθρο φως είναι αριστερότερα του ορατού φωτός και το υπεριώδες φως είναι δεξιότερα του ορατού φωτός. Στην ανάλυση του ηλιακού φωτός από ένα πρίσμα, όπως στην παρακάτω εικόνα, το υπεριώδες φως υπάρχει και θα το βλέπαμε (αν μπορούσαμε) αμέσως δίπλα από το μωβ.

Με ίδιο τρόπο και η δέσμη άσπρου φωτός που παράγει ο φακός του κινητού μας, περιέχει και κάποιο μικρό τμήμα υπεριώδους φωτός. Οι ζελατίνες που κολλήσαμε μπροστά από το φακό μας και τις βάψουμε μπλε και μωβ, αποτελούν ένα φίλτρο που συγκρατεί (δεν αφήνει να περάσει) σχεδόν ολόκληρο το ορατό φάσμα. Το φίλτρο έχει ως κέντρο το μπλε-μωβ, αλλά επιτρέπει να περάσουν και οι πολύ γειτονικές περιοχές όπως η αρχή του υπεριώδους. Για παράδειγμα το υπεριώδες με μήκος κύματος 390nmείναι πολύ πιο κοντά το μωβ (~420nm) από το γαλάζιο και τα υπόλοιπα ορατά χρώματα(500-700 nm).

Με τον τρόπο αυτό (με το μη-τέλειο φίλτρο) καταφέρατε να δημιουργήσετε ένα φακό που εκπέμπει ακτίνες φωτός γύρω από το μωβ (ελάχιστο ορατό φως) και λίγο υπεριώδες, δηλαδή ένα φακό blacklight μικρής έντασης. Όσο περισσότερης έντασης είναι η αρχική δέσμη φωτός (ισχυρότερος φακός) τόσο περισσότερη ποσότητα (ισχύ) θα έχει και η τελική κατασκευή σε υπεριώδες φως και πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε φακούς blacklight, δηλαδή περιπτώσεις όπου θέλουμε η προβολή υπεριώδους φωτός να ενεργοποιήσει ουσίες φθορίζουσες που με τη σειρά τους θα εκπέμψουν ορατό φως μέσα στο σκοτάδι και θα κάνουν την παρουσία τους φανερή και διακριτή είναι: