Τι απέγινε το αχλάδι;

(Ηλικίες Α’ – Δ’ Δημοτικού)

Παρακολούθησε το βίντεο με το πείραμα:

Μπορείς να κάνεις το πείραμα ακριβώς όπως στο βίντεο, ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Εμείς θα κάνουμε μια μικρή παραλλαγή και θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερα υλικά για να είναι πιο εύκολο το πείραμα.

Υλικά

  • 1 αχλάδι
  • 1 μαχαίρι
  • 2 τάπερ
  • Σαπούνι χεριών

Εκτέλεση

  1. Ζήτα από έναν μεγάλο να κόψει το αχλάδι στη μέση
  2. Πάρε το μισό αχλάδι και τρίψτο σε βρόμικο χέρι, που δεν έχεις πλύνει
  3. Τοποθέτησέ το σε ένα τάπερ, με τη φλούσα να ακουμπάει στον πάτο του τάπερ
  4. Κλείσε το τάπερ και κόλλα ένα χαρτάκι επάνω του που να λέει «Χωρίς να έχω πλύνει χέρια»
  5. Πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου με σαπούνι και μπόλικο νερό για 20 δευτερόλεπτα
  6. Πάρε το άλλο μισό αχλάδι και τρίψτο στη καθαρή, πλυμένη παλάμη του χεριού σου
  7. Τοποθέτησέ το στο δεύτερο τάπερ, με τη φλούσα να ακουμπάει στον πάτο του τάπερ
  8. Κλείσε το τάπερ και κόλλησε ένα χαρτάκι που να λέει «Με πλυμένα χέρια»
  9. Άφησέ το 3-4 ώρες εκτός ψυγείου. Όσο πιο ώριμο είναι το αχλάδι, τόσο πιο γρήγορα θα πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια

*Το ίδιο πείραμα μπορεί να γίνει και με μήλο, απλά μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 3 μέρες για να είναι εμφανή τα αποτελέσματα.

Γιατί άραγε τα αχλάδια τρέφουν τα μικρόβια;

Φρόυτα όπως το αχλάδι και το μήλο, έχουν αρκετούς υδατάνθρακες και σάκχαρα που θρέφουν τα μρικόβια. Επίσης, η ζέστη βοηθάει τα μικρόωβια να αναπτύσσονται.

Και τα δύο μισά αχλάδια «χάλασαν», αλλά στο κομμάτι από το αχλάδι που τρίψαμε στο βρόμικο χέρι αναπτύχθηκαν περισσότερα μικρόβια (χάλασε περισσότερο) από ότι σε αυτό που αγγίξαμε με καλά πλυμένο χέρι.

Τα χέρια μας πολλές φορές μποεί να μας φαίνονται καθαρά, αλλά εάν δε τα πλένουμε συχνά, ειδικά μετά τη τουαλέτα, πρίν το φαγητό, μετά το παιχνίδι και μετά την επαφή με τα ζώα, τότε θα διαπιστώσουμε ότι «κουβαλάνε» πολλά μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά, μπορεί να μπούν στο φαγητό μας, όπως είδαμε στο πείραμα με το αχλάδι και άρα να μπούν στον οργανισμό μας.